Syrop cukrowy – jak zrobić?
Zapomnij o kupowaniu syropu cukrowego w sklepie. Możesz go w łatwy sposób zrobić w domu, z produktów, które prawdopodobnie masz już w kuchni!

Dlaczego warto zrobić syrop cukrowy w domu
- Łatwy – wszystkie składniki wystarczy umieścić w rondelku i mieszać podczas gotowania
- Szybki – cały proces przygotowania z przygotowanie, gotowaniem i studzeniem nie powinien trwać dłużej niż 30min
- Uniwersalny – syrop cukrowy pasuje nie tylko do mocktaili. Może go użyć również do słodzenia deserów czy wypieków.
- Tani – składniki potrzebne do zrobienia syropu cukrowego nie są drogie i prawdopodobnie każda kuchnia ma je na wyposażeniu.
Syrop cukrowy
Syrop cukrowy, nazywany również syropem prostym, to płynny słodzik uzyskiwany poprzez rozpuszczenie cukru w wodzie. Jest powszechnie używany w mocktailach, koktajlach oraz gorących napojach. Dzięki swojej formie, łatwo rozpuszcza się w napojach.
Klasyczny przepis na syrop cukrowy wymaga użycia równych części wody i cukru. Może być również przygotowany z wyższym stosunkiem cukru, jeśli ma być przechowywany na dłużej.
Ponieważ syrop cukrowy ma neutralny smak i powstaje przez zagotowanie wody i cukru, łatwo można dodać różne aromaty. Sok z cytryny jest oczywistym wyborem, ponieważ jest podstawą wielu napojów i łatwo nadaje swój smak. Możesz również użyć mięty zamiast soku z cytryny.

Czego będziesz potrzebować?
Rondelek – lub mały garnek, ważne aby zmieściły się w nim składniki
Drewniana łyżka – potrzeba do mieszania syropu podczas gotowania
Składniki
Cukier – zwykły biały cukier. Bardzo łatwo rozpuszcza się w wodzie.
Sok z cytryny – wystarczą 1-2 łyżki soku z cytryny. Najlepiej jak będzie to świeża cytryna. Połóż cytrynę na płaskiej powierzchni i umieść na niej płasko dłoń. Roluj w przód i tył, dopóki nie poczujesz, że skóra i miąższ cytryny rzeczywiście zmiękł. Dzięki temu łatwiej uzyskasz sok z cytryny podczas wyciskania
Woda – zwykła woda z kranu jest idealna. Natomiast jeśli masz twardą wodę w kranie, możesz użyć wody butelkowej. W proporcji 1:1 do cukru.
Jak zrobić syrop cukrowy?
Połącz cukier, sok z cytryny i wodę w rondelku na średnim ogniu. Mieszaj, aż cukier się rozpuści.
Zwiększ ogień, aż mieszanina zacznie delikatnie wrzeć, od czasu do czasu mieszając.
Zmniejsz ogień do minimum, przykryj rondel pokrywką i gotuj na wolnym ogniu przez 10 minut. Mieszanka lekko zgęstnieje, uzyskując syropowatą konsystencję.
Zdejmij z ognia i przykryj, aż mieszanina ostygnie.
Najczęściej zadawane pytania
Czy mogę zamrozić syrop cukrowy?
Jeśli wiesz, że nie jesteś w stanie zużyć swojego syropu na czas, zamrażanie to doskonała opcja. Po prostu wlej ostudzony syrop do foremki na kostki lodu i odmrażaj według potrzeb.
Jeśli przechowujesz syrop w szczelnym pojemniku w lodówce, będzie on utrzymywał świeżość przez około dwa tygodnie. Po tym czasie może stać się mętny lub wydzielać nieprzyjemny zapach. Jeśli tak się stanie, to znak, że czas przygotować nową porcję!
Do czego można użyć syrop cukrowy?
Syrop cukrowy ma wiele zastosowań:
- w mocktailach lub koktajlach
- do aromatyzowania domowego lodów
- w gorącej czekoladzie
- do słodzenia herbaty mrożonej.
- jako prosty syrop do mojito
- w mlecznym koktajlu
- jako alternatywa dla kupionego w sklepie syropu do kawy.
Jak przechowywać syrop cukrowy?
Świeżo przygotowany syrop cukrowy w temperaturze pokojowej można przechowywać około 1 dnia. Natomiast jeśli chcemy zachować jego świeżość na dłużej, należy przelać go do szczelnego pojemnika i trzymać w lodówce

Syrop cukrowy
Składniki
- 1 szklanka wody
- 1 szklanka cukru
- 1-2 łyżki soku z cytryny
Przygotowanie
- Połącz wodę z cukrem w małym rondelku na średnim ogniu.
- Mieszaj od czasu do czasu i podgrzewaj, aż cukier się rozpuści.
- Zdejmij z ognia i pozostaw do całkowitego ostudzenia.

2 komentarze